Domowa szarlotka pachnąca cynamonem


Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej (450, 550, 500 – dowolnie)
120 g masła (najlepiej strzałkowo lub gostyńskie)
1 żółtko
80 g cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli

Jabłka:
1 kg twardych jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta, ale o tej porze roku o nie trudno, więc mogą być inne, ważne, by były twarde, bo będziemy je kroić w plasterki)
Około 150 g cukru trzcinowego
Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Szczypta gałki muszkatołowej

Kruszonka:
60 g mąki
45 g zimnego masła
25 g cukru pudru
Szczypta soli

Instrukcje

Ciasto: z podanych składników zagnieć ciasto, wylep nim spód tortownicy (26–30 cm) i schowaj do lodówki na 30 minut.

Jabłka: w tym czasie zetrzyj jabłka na cieniutkie plasterki, skrop sokiem z cytryny. Cukier pomieszaj z przyprawami.

Kruszonka: wszystkie składniki wsyp do miseczki i zrób z nich kruszonkę. Odstaw ją do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 180°C.

Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 10–12 minut (powinno się delikatnie zrumienić). Wyjmij z piekarnika, wsyp jabłka, układając je na przemian z cukrem wraz z przyprawami. Na wierzch wsyp kruszonkę i piecz przez około 45 minut.

Podaj oprószoną cukrem pudrem i lodami waniliowymi.