Kremowa jajecznica na maślanym tościez 'nduja i fetą


Składniki

1 gruba kromka dobrego rzemieślniczego chleba/chleba tostowego
20 g masła
30 g 'nduji
40 g sera feta
20 g świeżo siekanego szczypiorku
Na jajecznicę:
3 jaja
100 g masła
Sól do smaku

Instrukcje

Zacznij od rozpuszczenia 'ndui w rondelku. Gdy się rozpuści, zdejmij z ognia. Jajka rozbij i rozbełtaj. Chleb podsmaż na maśle, aż będzie rumiano złoty. Na średnio rozgrzanej patelni umieść 2/3 masła, rozpuść i wlej jajka. Od tej pory cały czas mieszaj, aż jajka osiągną budyniową konsystencję. Pod koniec dodaj pozostałą część masła i dopraw solą do smaku. Nałóż jajecznicę na grzankę, pokrusz ser feta na wierzch, polej wszystko rozpuszczoną 'ndują i udekoruj szczypiorkiem lub innymi ulubionymi ziołami!