Maślane ciasto drożdżowe z doskonałą kruszonką
Składniki
½ kostki masła
¼ kostki drożdży
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 szklanka mąki
1 łyżeczka wanilii
Kilka kropek olejku rumowego
½ szklanki rodzynek (opcjonalnie)
4 jajka (2 żółtka i 2 jajka w całości)
75 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
Szczypta soli
Instrukcje
Zrób zaczyn: w mikserze KitchenAid wymieszaj trochę mąki, szczyptę soli, cukru i drożdże z ciepłym mlekiem. Zostaw miksturę do wyrośnięcia na 15 minut.
W rondelku rozpuść masło z cukrem, a następnie dodaj mleko. Gdy wszystko się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Letnią masę połącz z zaczynem drożdżowym. Teraz zrób ciasto: przesiej mąkę, dodaj jajka, zaczyn drożdżowy i opcjonalnie rodzynki. Wyrabiaj ciasto łyżką lub mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Zrób kruszonkę: wszystkie składniki wyrób w malakserze, a następnie schowaj do lodówki lub zamrażarki na 15 minut.
Posyp ciasto kruszonką i piecz przez około 40 minut w temperaturze 160°C. Gotowe! Smacznego!