Włoskie tiramisu z amaretto i nutellą


Składniki

6 żółtek
3 białka
⅔ szklanki cukru
250 g mascarpone
200 ml kawy
100 ml amaretto di Saronno
200 g biszkoptów
4–5 łyżek nutelli
Gorzkie kakao do posypania

Instrukcje

Przygotuj kawę, ostudź ją, a następnie dodaj amaretto di Saronno. Wymieszaj.

Umyj i wysterylizuj skorupki jajek. Oddziel żółtka (6) od białek (3). Utrzyj żółtka z 2/3 cukru, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Ubij białka z resztą cukru, aż uzyskasz sztywną i błyszczącą pianę.

Połącz żółtka z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodaj ubite białka do masy i delikatnie wymieszaj. Nasącz biszkopty w kawie z amaretto, zanurzając każdy na około 2 sekundy.

W szklance lub naczyniu układaj jedno warstwę biszkoptów, wcześniej smarując dno nutellą, a następnie połowę kremu. Powtórz z drugą warstwą biszkoptów i resztą kremu. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przed podaniem posyp tiramisu gorzkim kakao.

Przepis może być bezalkoholowy