Wstrząśnięte mrożone espresso z mlekiem owsianym i brązowym cukrem


Składniki

Na syrop z brązowego cukru:
4 uncje (½ szklanki / 118 ml) wody
115 g (½ szklanki / 118 ml) cukru brązowego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta soli

Na wstrząśnięte espresso:
2 porcje świeżo parzonego espresso
4 uncje (½ szklanki / 118 ml) mleka owsianego
2 łyżeczka Syrop z brązowego cukru
2 szklanki kostek lodu, podzielone

Instrukcje

1. Aby zrobić syrop z brązowego cukru, połącz wodę i brązowy cukier w małym rondlu.
2. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 7–10 minut lub aż mieszanina zacznie się zagęszczać.
3. Zdejmij z ognia i wmieszaj wanilię oraz sól. Odczekaj, aż ostygnie.
4. Przygotuj podwójną porcję espresso w ulubionej żaroodpornej filiżance. W tym celu dotknij ikony wyboru napoju i wybierz opcję „Espresso”, a następnie dotknij ikony podwójnej porcji . Naciśnij przycisk , aby zaparzyć.
5. Odczekaj 5–10 minut, aż espresso ostygnie.
6. Wsyp szklankę lodu do shakera do drinków lub słoika z pokrywką. Dodaj mleko, espresso i 2 łyżeczki syropu z brązowego cukru. Załóż pokrywkę i potrząsaj przez 30 sekund lub aż do schłodzenia.
7. Wsyp drugą szklankę lodu do wysokiej szklanki i odcedź napój z shakera przez świeży lód.